martes, 23 de octubre de 2012

Dones de la cultura catalana rebutjen la pujada de l'IVA


Les convidades a l'acte
Notícia publicada a La Independent

Per Tona Gusi

El Grup de Cultura de Feministes de Catalunya ha mostrat el seu rebuig a la nociva pujada de l'IVA als productes culturals en un acte celebrat el dijous 18 d’octubre al Pati de la Casa Elizalde.

Mariona Sagarra (música), Ma. Àngels Cabré (escriptora), Francesca Llopis (artista visual), Carme Sansa (actriu), Mireia Ros (actriu i directora), Patrícia Gabancho (periodista i escriptora) i Isabel-Clara Simó (periodista i escriptora) n'han estat les portaveus.

Malgrat l’hora intempestiva, hi ha hagut moltes cares conegudes aquest migdia a l’acte organitzat per Feministas de Catalunya a la Casa Elizalde per protestar contra la pujada de l’IVA als productes culturals. Per aquest acte s’ha comptat també amb el suport de PROJECTE VACA, MAV (Mujeres en las Artes Visuales) i de Clásicas y Modernas. Entre d’altres feien públic un compromís ferm en defensa de la cultura catalana: Laura Freixas, Najat El Hachmi, Gemma Calvet, Eva Peruga, Eulàlia Lledó, Anna Massó, Elvira Altés, Pilar Aymerich, Mercè Otero, Montserrat Abelló, i la política Dolors Camats. A destacar també la presència de Carles Duarte, Director del CoNCA, el Consell de la Cultura i les Arts, que ha mostrat en tot moment la seva conformitat amb el discurs expressat.

La responsable de cultura de Feministes de Catalunya, Ma. Àngels Cabré ha donat les gràcies a les responsables de la Casa Elizalde pel seu suport a l’acte en aquest espai de la ciutat que tan sovint serveix d’escenari per a les dones. Ha recordat a la poeta i novel•lista Maria Mercè Marçal fent diverses presentacions en aquest indret poc abans de morir.

Per Cabré en aquests moments socials tan complicats la cultura no n’és aliena i és per això que cal sortir en la seva ferma defensa: “En l’actual atac a la cultura hi ha un atac a la pluralitat”, ha afirmat la presentadora de l’acte. I ha volgut destacar que les dones portaveus presents a l’escenari són una bona representació transversal de les dones de la cultura catalana.

Patrícia Gabancho ha expressat el seu astorament davant l’agressió a la cultura que el govern espanyol està portant a terme. Per aquesta periodista i escriptora “cada vegada que un ministre del PP fa una declaració sembla que tornem 20 anys enrere. A una Espanya que s’assembla molt a l’Espanya franquista. En democràcia, això sí! Però no deixa de ser una refranquització de la democràcia on la cultura no hi té lloc ja que és precisament en la cultura on hi ha la creació de tothom i el gaudi de tothom”.

Moment dels parlaments durant l'acte

Gabancho creu que hi ha molta gent que si se’ls hi posa difícil l’accés a la cultura no en podran ser protagonistes ni gaudir-ne. Per això qualifica aquesta actitud del govern central d’imperdonable! I crida davant aquests atacs a la defensa de la cultura amb els ulls posats en un horitzó de llibertat.

Tot seguit han pres la paraula Isabel-Clara Simó, Mireia Ros, Francesca Llopis i Carme Sansa per llegir la Carta als Governants que acaba amb aquesta afirmació: "...Però us avisem que no deixarem que mori el nostre esperit crític, el mateix des del qual ara us estem dient alt i clar que us equivoqueu". Ha estat un apunt de qualitat el recitat i cant de poemes de la reconeguda poeta Montserrat Abelló per part de Mariona Sagarra. I aprenc a dir que no i Visc i torno a reviure (aquest darrer amb versos recitats per la poeta) tancant amb nota alta aquest acte de Feministes de Catalunya.
 
LES DONES DE LA CULTURA CATALANA DIUEN NO A LA PUJADA DE L'IVA CULTURAL. PER UNA CULTURA DEMOCRÀTICA I A L'ABAST DE TOTHOM

Benvolguts governants,

Les dones de la cultura catalana ens hem reunit aquí per dir-vos alt i clar el que pensem de la vostra decisió d'apujar l'IVA a bona part del productes culturals que alimenten la nostra societat en valors i coneixements i, per què no, són també una de les fonts principals d'esbarjo de la ciutadania.

Us volem dir que:
Us equivoqueu si considereu la cultura com un luxe.
Us equivoqueu si considereu la cultura com un mer entreteniment.
Us equivoqueu si penseu que la cultura només ha d'estar a l'abast de qui se la pot pagar.
Us equivoqueu si penseu que la cultura ha d'estar en mans d'uns privilegiats.
Us equivoqueu posant dificultats a l'accés a la cultura.
Us equivoqueu posant pals a les rodes de la feina de tantes i tants professionals de la cultura.
Us equivoqueu si no enteneu que el sector cultural alimenta el nostre PIB en una proporció gens menypreable.
Us equivoqueu si no enteneu que restant llocs de treball a la cultura augmenteu les xifres de l'atur amb persones qualificades i sobradament preparades que hauran de marxar a l'estranger no per gust sinó per obligació.
Us equivoqueu deixant que les condicions desiguals en què les dones accedeixen a la creació, la difusió i la gestió de la cultura s'incrementin encara més.
Us equivoqueu deixant que les dones que tan esforçadament han ocupat un petit percentatge de llocs en la cultura els perdin.
Us equivoqueu si us estimeu més promocionar sectors com ara el de les sales de joc i els casinos en lloc de promocionar la cultura.
Us equivoqueu si us estimeu més allunyar-vos cada cop més dels països on a cada ciutat mitjana hi ha una companyia de dansa i una orquestra estables.
Us equivoqueu si en lloc de llegir llibres electrònics voleu que veiem tele-escrombreria.
Us equivoqueu si en lloc d'anar al cinema, al teatre, a un centre d'art o a un concert voleu que els joves practiquin botellón.
Us equivoqueu si deixeu que les sales d'exhibició de cinema i d'espectacles tanquin.
Us equivoqueu si deixeu que el teixit cultural del país llangueixi.
Us equivoqueu si deixeu que el teixit cultural acabi morint per inanició.
Per això us volem dir que us equivoqueu radicalment pujant l'IVA als productes culturals com no ho fan enlloc d'Europa perquè aquest serà el camí cap a l'afebliment de l'educació dels ciutadans i un clar retrocés en el nostre desenvolupament com a poble.

I ara que us hem dit el que pensem d'aquesta decisió vostra tan poc assenyada, ens preguntem si el que voleu precisament no és això: afeblir el nostre teixit cultural per frenar el nostre desenvolupament com a poble lliure i crescut en valors humanistes i afeblir així el nostre esperit crític.
Però us avisem que no deixarem que mori el nostre esperit crític, el mateix des del qual ara us estem dient alt i clar que us equivoqueu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario